top of page

Kristofs Blaus

Latviešu uzņēmējs un sabiedrības aktīvists

Veidoju un vadu uzņēmumus 16 gadus. Lai neko neiekavētu, sāku uzreiz 19 gadu vecumā un priecājos, ka līdz šodienai, kopā ar neticamiem partneriem un draugiem, izdevies izveidot vairākus veiksmīgus projektus, kas dod lielu ieguldījumu Latvijas ekonomikā, demokrātijā un drošībā.

_X7A5185_edited_edited_edited.png
  • Writer's pictureLabs of Latvia

Nutrameg ceļā uz 20 miljonu apgrozījumu

Anda Asare, Labs of Latvia

Veselības tehnoloģiju jaunuzņēmums Nutrameg, kam ir septiņas dažādas lietotnes svara korekcijai, šogad plāno sasniegt 20 miljonu eiro apgrozījumu. Uzņēmuma nākotnes plāni ir vēl ambiciozāki – Nutrameg ir iecerējis kļūt par konvencionālās medicīnas aprūpes posmu veselīgas ēšanas jautājumos.


Ideja paredz radīt vienotu sistēmu, kur ārsti reģistrē pacientus ar diagnozēm, kuru galvenais ārstēšanas pamats ir noteikta diēta, piemēram, otrā tipa cukura diabēts, kolīts, gastrīts, paaugstināts asinsspiediens, atvilnis u.c. Plānots, ka ārsts reģistrēs pacientu, norādot diagnozi, atļautos un aizliegtos produktus, savukārt Nutrameg speciālisti nodrošina konkrētas, precīzas ēšanas un dzīvesstila rekomendācijas. Vairāk par Nutramag pirmsākumiem un nākotnes plāniem uzņēmuma dibinātājs Kristofs Blaus stāsta intervijā Labs of Latvia.


Kā tu nonāci pie idejas par Nutrameg?

Kristofs Blaus. Man pašam bija pazemināts svars. Kad aizgāju pie ārsta un uztura speciālista, viņi uzdeva drīzāk virspusējus jautājumus. Lasīju par tēmu arī pats un sapratu, ka svaru ietekmē vairāk faktoru, nekā varēja secināt no viņu uzdotajiem jautājumiem. Vēl jo vairāk: viens ārsts uztaisīja analīzes, otrs – ne. Es sapratu, ka process nav pilnīgs – katrs speciālists jautā kaut ko citu, katram ir atšķirīgi secinājumi. Bija skaidrs, ka ir jāspēj izstrādāt tādu sistēmu, kur pajautāt cilvēkam visu, kas ir būtiski saistībā ar uzturu un svaru. Un, ja netiek konstatēta nekāda slimība, svara jautājums ir jārisina ar pareizu ēšanu un sportu. Tāpēc man radās doma par sistēmu, kas piedāvā, ko ēst, seko līdzi svara izmaiņām un šī procesa gaitā mācās no lietotāja sistēmā ievadītajiem rezultātiem. No pirmā prototipa līdz šodienas versijai ir pagājuši daudzi gadi. Šobrīd izstrādājam jau devīto produkta versiju. Salīdzinot to ar pirmo, tā ir kā diena pret nakti. Tas ir labi – mēs visu laiku mācāmies no savas pieredzes un uzlabojam produktu.


Kā produkts šobrīd strādā?

Kristofs. Mums ir septiņas lietotnes dažādiem reģioniem un ar atšķirīgu fokusu, piemēram, vidusjūras, vegānais, keto uztura plāns u.c. Kad cilvēks atver lietotni, viņš saņem daudz jautājumu par dzīvesstilu, veselību un uzturu. Viņš atzīmē visus produktus, kas viņam garšo vai negaršo un ko vēlētos lietot no mūsu 180 pārtikas produktu klāsta, kā arī izvēlas, kāda veida receptes vēlas gatavot – ekonomikas vai ļoti daudzveidīgas, cik daudz laika var veltīt ēdiena gatavošanai.

Un tad dažās sekundēs sistēma no milzīga daudzuma iespēju un variāciju piedāvā tieši šim cilvēkam izstrādātu programmu ar visām nedēļas ēdienreizēm.

Rezultātā cilvēkam šis ēdiens garšo un ir vērsts uz konkrēto rezultātu – nomest svaru, audzēt muskuļu masu u. tml. Visi ēdieni atbilst vajadzīgajam kaloriju skaitam un uzturvielu attiecībai, kā arī ir piemērots konkrētā cilvēka vajadzībām vairākās dimensijās.

Turpmāk lietotājs regulāri seko līdzi savam svaram, ik dienu atzīmējot lietotnē, kā viņam klājas. Mēs esam patentējuši metodiku, kas mācās un seko līdzi tam, vai progress ir optimāls. Ja progress ir pārāk lēns vai ātrs, sistēma pielāgo uztura plānu. Lai koriģētu uztura plānu, tipiskā situācijā cilvēks pierakstītos uz nākamo vizīti pie uztura speciālista pēc mēneša un maksātu par to, piemēram, 50 eiro, lai vēl pēc mēneša izvērtētu rezultātus. Mūsu lietotnēs šī analīze notiek katru dienu, maksājot četras līdz piecas reizes mazāk.


Es saklausīju, ka tu pieminēji patentu. Ko tieši esat patentējuši?

“Nutrameg” līdzdibinātāja, sertificēta uztura speciāliste Elīna Balode: Lai klientam izveidotu uztura plānu, jebkurš uztura speciālists un dietologs ņem vērā zinātniskos pētījumus par to, ko nozīmē veselīgs uzturs, nepieciešamo uzturvielu sadalījumu utt. Arī mūsu sistēma ņem vērā daudzus pētījumus šajā jomā.

Esam patentējuši metodi, kas spēj izstrādāt kvalitatīvus uztura plānus, kas palīdz lietotājiem sasniegt savus mērķus – zaudēt, uzņemt vai saglabāt svaru. Turklāt tas notiek, ņemot vērā lietotāja sniegto informāciju par viņa veselības problēmām.

Otra patenta daļa attiecas uz to, kā mēs strādājam ar lietotāju sniegto atgriezenisko saiti un datiem par viņu progresu. Mēs strādājam jau daudzus gadus, mums ir miljoniem lietotāju datu – mēs saliekam kopā zinātniskos pētījumus, savu datubāzi un klientu pieredzi.


Vai jums ir bijuši kādi pārsteigumi par to, kā klientiem veicas ar lietotnes izmantošanu?

E. Balode: Lielākais gandarījums ir par to, ka apstiprinās, ka uztura zinātne strādā – ja cilvēks pieturas pie veselīga uztura, ir novērojama veselības uzlabošanās. Tas nav gluži pārsteigums, bet gan prieks, ka uztura plāni strādā un cilvēkiem samazinās veselības problēmas, piemēram, samazinās asinsspiediens vai uzlabojas cukura līmenis asinīs. Tas ir apliecinājums tam, ka tehnoloģijas palīdz arī šajā jomā.


Cik plaši cilvēki izmanto “Nutrameg” lietotnes?

Kristofs Blaus. Mēs esam visās valstīs, izņemot Ziemeļkoreju. Aktīvo lietotāju skaits ir konfidenciāls, bet sistēmā šogad reģistrējās 17 miljonais lietotājs.


Ar ko atšķiras aktīvie lietotāji no pārējiem?

Kristofs. Aktīvie ir tieši šobrīd maksājošie klienti.


Kurās valstīs ir visvairāk lietotāju?

Kristofs Blaus. Rietumeiropā un Dienvidamerikā. Aktīva lietotāju piesaiste notiek arī Skandināvijā, Ziemeļamerikā, Indijā un Kanādā.


Kāpēc izceļas tieši Rietumeiropa un Dienvidamerika?

Kristofs Blaus. Mēs ļoti daudz eksperimentējam ar jaunu lietotāju piesaisti, un ir sagadījies tā, ka tieši Vācijā, Frakcijā, Spānijā un Itālijā tas ir izdevies veiksmīgāk. Pēc Spānijas mēs iegājām visā Dienvidamerikas tirgū, jo tur dominē spāņu valoda. Mūsu konkurenti visbiežāk ir spēcīgāki ASV tirgū, kur viņiem ir 90% no klientiem. Mēs esam auguši citā ceļā, pakāpeniski apgūstot mazākus tirgus citu pēc cita. Mūsu lielākais sasniegums ir tas, ka piedāvājam un esam lokalizējuši savu pakalpojumu vairāk nekā 30 valodās, ievērojot ēdiena tradīcijas un pārtikas produktu pieejamību – ņemot vērā gan to, kas ir nopērkams un pazīstams, gan izmaksas. Piemēram, Āfrikā piena produkti ir grūti sastopami vai dārgi, bet Dienvidamerikā cilvēki ēd pavisam citus ēdienus, ko Vidusjūras valstīs. Šo gadu laikā esam ņēmuši vērā lietotāju atsauksmes un arī paši sekojuši līdzi tam, lai produkts būtu piemērots izmantošanai dažādās pasaules vietās. Tāpēc droši varam teikt, ka visos kontinentos piedāvājam konkrētajai vietai derīgu uztura plānu. Tas viens no lielākajiem lokalizācijas sasniegumiem mūsu nozarē. Salīdzinot ar citām kompānijām, mēs esam trīsreiz vairāk reģionos un valodās nekā citi.


Kā ar konkurenci? Cik sīva tā ir?

Kristofs Blaus. Konkurence katru gadu palielinās un strādāt kļūst arvien grūtāk. Tajā pašā laikā liekais svars ir viena no lielākajām problēmām, ar ko sirgst pieaugušie – jau katru trešo skar svara problēmas. Tāpēc tirgus joprojām ir liels, tajā ir daudz risinājumu – uztura speciālisti, sporta zāles, uztura bagātinātāji, jauni medikamenti. Risinājumu ir daudz, un arī cilvēku, kam vienā vai otrā formā ir vajadzīga palīdzība, ir daudz.

Pirms septiņiem gadiem mēs bijām vieni no pirmajiem, kas sāka piedāvāt šādas lietotnes. Daudzi tās nesaprata. Tagad šādu spēlētāju ir daudz, un tas savā ziņā ir pat labi – pakalpojums kļūst pazīstams, lietotāji ir gudrāki, var novērtēt vienas vai otras aplikācijas priekšrocības. Šādos apstākļos labam produktam ir arvien lielāka nozīme.

Viena no lietām, ar ko atšķiramies no konkurentiem, ir augsta lietotāju apmierinātība. Klienti ar mums paliek ilgu laiku, jo mēs piestrādājam pie tā, lai viņi būtu laimīgi. Tāpat mēs esam vieni no lētākajiem – konkurenti izvēlas savu pakalpojumu pārdot būtiski dārgāk.


Cik liels ir uzņēmuma apgrozījums?

Kristofs Blaus. Saliekot kopā visus grupas uzņēmumus un lietotnes, šajā gadā plānojam sasniegt 20 miljonu eiro bruto apgrozījumu. Gada otrajā pusē nāksim klajā ar dažiem jaunumiem, un varbūt izdosies sasniegt vēl labākus rezultātus.


Cik sarežģīti ir sasniegt tik lielu apgrozījumu šajā nozarē?

Kristofs: Sarežģīti. Tā kā esam ļoti lokalizēti, mums ir jāseko līdzi daudziem faktoriem. Katrā tirgū ir cita valoda, valūta, norēķinu un ēšanas paradumi. Ja kādā tirgū sākas krīze, piemēram, ir hiperinflācija un valūta gada laikā uz pusi zaudē savu vērtību, ir jādomā, kā rīkoties. Tik ļoti lokalizēti strādāt noteikti ir grūti.


Kas līdz šim ir bijuši lielākie izaicinājumi?

K. Blaus. Vienu milzīgu izaicinājumu nes konkurenti, kas nemitīgi cenšas būt solīti priekšā. Kad mēs kaut ko izdomājam, viņi uzreiz to cenšas nokopēt. Tas ir izaicinoši, bet tāda ir industrijas prakse un visi sen ir akceptējoši, ka tā notiek. Pagājušā gadā vienā Dienvidamerikas valstī sākās hiperinflācija un mums nācās trīskārši paaugstināt cenu par pakalpojumu, lai darbība vispār būtu rentabla. Vairāku gadu laikā mums ar klientiem bija izveidojošās labas attiecības, kas cenu izmaiņas dēļ tika pamatīgi ietekmētas – liela daļa no viņiem vairs nevarēja atļauties maksāt par mūsu lietotni. Tāpēc bija jāmeklē cits biznesa modelis un jauna auditorija. Šis ir viens piemērs ārējai problēmai, kas mūs skar, strādājot tik globāli.


Man ir radies iespaids, ka “Nutrameg” līdz šim ir attīstījies bez ārējo investīciju piesaistes. Vai man ir taisnība?

Kristofs Blaus. Ir bijuši mirkļi, kad mums ir bijusi investīciju piešprice, bet tās nav bijušas nozīmīgas summas. Mēs visai drīz to visu esam atdevuši atpakaļ un atkal kļuvuši neatkarīgi.


Kāpēc esi izvēlējies tieši šādu ceļu?

K. Blaus. Es redzu, kur gribam nonākt, un daru visu, lai to sasniegtu. Ja mēs pievilsim sevi un tur nenonāksim, mēs to pārdzīvosim. Bet komanda un es pats nespētu pārdzīvot, ja mēs sagādātu vilšanos investoram.

It kā investori rēķinās, ka kaut kas var noiet greizi, bet es justos ļoti slikti, ja man padomes sēdē būtu jāpaziņo, ka apgrozījums ir sasniedzis tikai 15 miljonus, nevis 20 miljonus eiro, kā bija plānots.

Man ir draugi uzņēmēji – arī viņi pārdzīvo, bet ne tik ļoti, lai tas viņus atturētu no investoru piesaistes. Viņi uz to skatās sportiskāk. Jaunuzņēmumu pasaulē ir divi attīstības ceļi – attīstīties pašu spēkiem vai piesaistot investorus. Ja mēs būtu piesaistījuši finansējumu no investoriem, mēs noteikti būtu attīstījušies straujāk un bez tik daudz kļūdām. Partneri būtu devuši labus padomus, tas būtu aiztaupījis daudz problēmu. Tajā pašā laikā mēs strādājam taupīgi un uzmanīgi, mūsu ceļā neviens miljons nav nokritis no gaisa. Mums šobrīd ir viens attīstības plāns, kuru nebūs iespējams realizēt bez ārējām investīcijām. Tāpēc esam sākuši sarunas ar vairākiem investoriem.


Pirmo reizi es rakstīju par tavu projektu “Mobilā vēsture” pirms vairāk nekā 10 gadiem. Ko vēl tu esi darījis laika starp mūsu pirmo sarunu un “Nutrameg”?

K. Blaus. Jā, “Mobilā vēsture”, kas piedāvāja iespēju mācīties vēsturi mobilajā telefonā, tolaik vēl ar īsziņu starpniecību, bija mans pirmais biznesa projekts 2007. vai 2008. gadā. Tai sekoja “Mobilā autoskola”, kas bija līdzīgs mācību līdzeklis. Pēc tam mūsu mazā komanda strādājām arī kā aģentūra, kas izstrādāja dažādus portālus, mājaslapas, mobilās lietotnes. Tam sekoja ManaBalss.lv, kas šobrīd jau ir standarta risinājums visiem, kas vēlas valstī kaut ko uzlabot. Pa vidu tam visam tapa Nutrameg. Un pagājušā gadā, kad Krievija jau otro reizi iebruka Ukrainā, vairāki jaunuzņēmumi apvienojāmies un aizsākām iniciatīvu Uzņēmēji mieram. Līdz šodienai uzņēmēji ir ziedojuši vairāk nekā sešus miljonus eiro, kas milzu ātrumā transformējas Ukrainai vajadzīgās lietās – dronos, ķiverēs, automašīnās, degvielā.




bottom of page