top of page

Kristofs Blaus

Latviešu uzņēmējs un sabiedrības aktīvists

Veidoju un vadu uzņēmumus 16 gadus. Lai neko neiekavētu, sāku uzreiz 19 gadu vecumā un priecājos, ka līdz šodienai, kopā ar neticamiem partneriem un draugiem, izdevies izveidot vairākus veiksmīgus projektus, kas dod lielu ieguldījumu Latvijas ekonomikā, demokrātijā un drošībā.

_X7A5185_edited_edited_edited.png
  • Writer's picturelasi.lv

Nutrameg – ar lietotni pret lieko svaru

Veselības tehnoloģiju jaunuzņēmums "Nutrameg", kam ir astoņas dažādas lietotnes svara korekcijai 35 valodās, iecerējis kļūt par būtisku konvencionālās medicīnas atbalsta posmu veselīgas ēšanas jautājumos. "Nutrameg" produkti ir pieejami teju visās pasaules valstīs, taču šobrīd galvenais fokuss ir vērsts uz ASV tirgus iekarošanu, kas nav viegls uzdevums, jo tas jau ir piesātināts ar konkurentu piedāvājumu.
Nutrameg līdzdibinātājs Kristofs Blaus

"Nutrameg" līdzdibinātājs Kristofs Blaus studējis starptautisko uzņēmējdarbību un finanses Konkordijas Universitātē Tallinā. Sākotnēji viņa izveidotā komanda izstrādājusi digitālo apmācību risinājumus – dažādas mobilās lietotnes. Pie idejas radīt lietotni svara korekcijai K. Blaus nonācis, gan pateicoties personiskajai pieredzei, gan cilvēku interesei par šādu rīku izmantošanu, jo tobrīd tādi vēl tirgū nebija pieejami. "Man ilgstoši bija pazemināts svars, biju gājis pēc padoma pie dažādiem uztura speciālistiem, taču viņu pieeja bija visnotaļ formāla un nedeva nekādus rezultātus. Sapratu, ka šis process nav pilnīgs, jo katrs speciālists jautāja kaut ko citu, katrs izdarīja atšķirīgus secinājumus. Radās doma par digitālu uztura konsultāciju risinājumu, iesaistot dažādu jomu ekspertus – uztura speciālistus, IT inženierus, fitnesa trenerus, sākās darbs pie pirmā prototipa, gadu gaitā tapa pašu izstrādāta un patentēta tehnoloģija," atceras Kristofs Blaus.


Lietotnes piemērotas dažādiem reģioniem

Šobrīd "Nutrameg" ir jau astoņas dažādas lietotnes svara korekcijai. "Tās atšķiras ar mērķiem, kādus cilvēki vēlas sasniegt, un iespējām, kā to izdarīt. Dažas piedāvā tikai sporta aktivitātes, dažas maina ēšanas paradumus. Lietotnes ir paredzētas dažādiem reģioniem, tāpēc tām ir atšķirīgs fokuss, piemēram, Vidusjūras, vegānais, keto uztura plāns u. c. Kad cilvēks atver šādu lietotni, viņš saņem daudz jautājumu par dzīvesstilu, veselību un uzturu. Viņš atzīmē visus produktus, kas viņam garšo vai negaršo un ko vēlētos lietot no teju 200 pārtikas produktu klāsta, kā arī izvēlas, kāda veida receptes vēlas gatavot – pieticīgas vai ļoti daudzveidīgas, cik daudz laika var veltīt ēdiena gatavošanai," stāsta uzņēmējs.

Rezultātā cilvēks saņem uztura vai sporta aktivitāšu plānu, viņš sāk ēst garšīgu un sabalansētu ēdienu, mērķtiecīgi tiecas uz konkrētu rezultātu – nomest vai audzēt svaru, muskuļu masu u. c.

Visi ēdieni atbilst vajadzīgajam kaloriju skaitam un uzturvielu attiecībai, kā arī ir piemēroti konkrētā cilvēka vajadzībām. Lietotājs regulāri seko līdzi savam svaram, ik dienu atzīmējot lietotnē, kā viņam klājas. "Nutrameg" ir patentējis metodiku, kas mācās un seko līdzi tam, vai progress ir optimāls. Ja progress ir pārāk lēns vai ātrs, sistēma pielāgo uztura plānu. "Lai arī lietotnes pamatā ir paredzētas svara korekcijai, to lietošana labvēlīgi ietekmē arī citus būtiskus cilvēka dzīves kvalitātes faktorus, proti, miega kvalitāti, vispārējo veselības stāvokli, veicina iekaisuma procesu samazināšanos, audzē muskuļu masu, stiprina izturību un vairo spēku," uzsver Kristofs Blaus.

"Mūsu mērķis ir kļūt par pirmo šāda veida lietotnes izvēli konvencionālajā medicīnā Eiropā, kad ārsti saviem pacientiem iesaka ievērot īpašas diētas vai ēšanas paradumu maiņu, izmantojot tieši mūsu piedāvāto metodoloģiju,"

saka uzņēmuma "Nutrameg" līdzdibinātājs Kristofs Blaus.

Fokuss uz ASV tirgu

Šobrīd "Nutrameg" lietotne ir pieejama teju visās pasaules valstīs. "Ar klientiem strādājam 35 valodās. Diemžēl Latvija nav mūsu mērķa tirgus, jo tas ir pārāk mazs," teic uzņēmējs. Aktīvo klientu skaitu gan viņš neizpauž, sakot, ka tas ir komercnoslēpums. "Pašlaik lielākais fokuss ir uz ASV tirgu, aktīvs darbs pie tā apgūšanas notiek pēdējā pusotra gada laikā. Tāpat attīstības potenciālu redzam Rietumeiropas un Dienvidamerikas valstīs," klāsta K. Blaus. Jautāts, kā atšķiras svara korekcijas plāni dažādās pasaules valstīs, viņš teic, ka tie tiek pielāgoti katras valsts iedzīvotāju ēšanas paradumiem. "Lietotni būvējam tā, lai gan Rietumeiropas, gan Dienvidamerikas un citu reģionu klienti saņemtu tieši viņiem atbilstošu produktu," stāsta uzņēmējs. Viņš atzīst, ka tirgus ir piesātināts, un konkurentu šajā segmentā netrūkst. "Starp lielajiem uzņēmumiem esam vieni no mazākajiem, taču straujāk augošajiem. Viens no pirmajiem, kas pasaulē piedāvāja šādus pakalpojumus, bija ASV uzņēmums "Weight Watchers". Tas sāka savu darbību jau pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados, kad vēl nebija pieejamas lietotnes, taču, kolīdz tehnoloģijas attīstījās, tādas sāka piedāvāt arī "Weight Watchers"," stāsta K. Blaus, atzīstot, ka no konkurentiem "Nutrameg" lietotne atšķiras ar metodiku un svara korekcijai piedāvātajiem risinājumiem, kā arī cenu. "Tā kā līdzīgu lietotņu ir daudz, klienti parasti izmēģina vairākas, līdz saprot, kāda ir tieši viņiem vispiemērotākā," teic uzņēmējs. Lietotnes izmantošanas izmaksas ir no pieciem līdz 50 ASV dolāriem mēnesī, tās ir atkarīgas gan no izvēlētā lietotnes varianta, gan pasaules reģiona, kurā tā tiek lietota.

"Klienti, kuriem ir izdevies panākt labus rezultātus, bieži vien raksta mums pateicības vēstules.

Pēc tām redzam, ka dažiem lietotājiem ar mūsu palīdzību ir izdevies nomest pat 50 kilogramus svara. Tāpat, mainot ēšanas paradumus, viņiem ir uzlabojies miegs un dzīves kvalitāte – mazinājušās dažādas hroniskas saslimšanas, palielinājusies enerģija, pārgājušas galvassāpes vai bijuši kādi citi veselības uzlabojumi," stāsta uzņēmējs, atzīstot, ka labu rezultātu pamatā ir klienta paša motivācija. "Bez motivācijas var tikai skatīties "Netflix" vai gulšņāt dīvānā, visam pārējam tā ir nepieciešama," secina K. Blaus.


Mērķis – pirmā izvēle Eiropā

"Nutrameg" nākotnes plāni ir ambiciozi – uzņēmums ir iecerējis kļūt par konvencionālās medicīnas aprūpes posmu veselīgas ēšanas jautājumos, izstrādājot lietotni, kas atvieglotu ārstu darbu. "Tas ir nākotnes virziens, kuru attīstīsim. Esam jau ielikuši pamatus un izdomājuši koncepciju. Ideja paredz radīt vienotu sistēmu, kurā ārsti reģistrē pacientus ar tādām diagnozēm, kuru galvenais ārstēšanas pamats ir noteikta diēta, piemēram, otrā tipa cukura diabēts, kolīts, gastrīts, paaugstināts holesterīns vai asinsspiediens, atviļņa slimība u. c.

Plānots, ka ārsts reģistrēs pacientu, norādot diagnozi, atļautos un aizliegtos produktus, savukārt "Nutrameg" speciālisti nodrošina konkrētas, precīzas ēšanas un dzīvesstila rekomendācijas,"

stāsta uzņēmējs. Jautāts par uzņēmuma galvenajiem mērķiem, K. Blaus min divus. "Vēlamies būt daļa no preventīvās medicīnas, proti, palīdzēt cilvēkiem dzīvot, ēst un sportot tā, lai viņiem neveidotos nekādas veselības problēmas. Turklāt padarīt šo veselīgo dzīvesveidu aizraujošu un interesantu, izmantojot dažādus spēles elementus. Otrs lielais spārnotais mērķis ir kļūt par pirmo šāda veida lietotnes izvēli konvencionālajā medicīnā Eiropā, kad ārsti saviem pacientiem iesaka ievērot īpašas diētas vai ēšanas paradumu maiņu, izmantojot tieši mūsu piedāvāto metodoloģiju," teic K. Blaus, norādot, ka turpmākajos gados uzņēmums iecerējis nozīmīgu izaugsmi un savu pozīciju nostiprināšanu šajā tirgus segmentā. Šobrīd "Nutrameg" komandā ir 50 darbinieku. "Mums ir izdevies izveidot motivētu profesionāļu komandu, kuras moto ir – rīt izdarīt labāk nekā šodien," ir gandarīts K. Blaus. Uzņēmumam ir arī visnotaļ ambiciozi biznesa mērķi – šajā plānošanas gadā tas plāno sasniegt 20 miljonu eiro lielu apgrozījumu.


Izaugsmes hronoloģija

  • Līdz 2016. Personīgajā pieredzē balstīta nepieciešamība pēc svara korekcijas digitālās lietotnes, apjausma par šāda risinājuma neesamību. Komandas izveidosana, uztura metodoloģijas izstrāde.

  • 2016. Lēmums par ieiešanu pasaules tirgū.

  • 2020. Izstrādāts un pieteikts uztura metodoloģijas patents, komandas palielināšana ārpus Latvijas.

  • 2023. Patentēta uztura metodoloģija, 8 dažādas lietotnes 35 valodās, lielāki panākumi Rietumeiropā un Dienvidamerikā, plānots 20 miljonu apgrozījums šajā finanšu gadā. Pēc Nutrameg klientu sniegtajiem datiem, uzņēmums palīdzējis zaudēt vairāk kā deviņus miljonus kilogramus svara.

Vērtējums: Kompetence digitālajā pieejā ikvienam lietotājam

Martin Spengler, ar pieredzi Weigt Watchers vērtē Nutrameg

Uzņēmuma "Weight Watchers" bijušais mārketinga direktors Martins Spenglers: "Aptaukošanās ir kļuvusi par nopietnu globālu veselības krīzi, kas ietekmē gan attīstītās, gan jaunattīstības valstis. Slikts uzturs, fizisko aktivitāšu trūkums un pārstrādātu pārtikas produktu lietošanas pieaugums ir daži no galvenajiem faktoriem, kas veicina šo problēmu, kas apdraud gan globālās veselības aprūpes, gan sociālās sistēmas. "Nutrameg" risinājums ir novatorisks, piedāvājot labāko katra lietotāja vajadzībām. Izstrādājot savus produktus, "Nutrameg" stingri ievērojis medicīnisko pieeju, turklāt uzņēmums sadarbojas ar Latvijas labākajiem ekspertiem. Elīna Balode, viena no uzņēmuma līdzdibinātājām, ir Latvijā atzīta uztura speciāliste, sertificēta trenere un uztura speciāliste, Anna Paula Auziņa – bijusī Latvijas vieglatlētikas izlases atlēte, bet fizioterapeits un sertificēts sporta treneris Rolands Admidiņš atbalstījis Aļonu Ostapenko Austrālijas atklātajā čempionātā. "Nutrameg" ir sava patentēta uztura metodika. Pasaulē ir tikai daži šīs nozares uzņēmumi, kam ir šāda priekšrocība. "Nutrameg" komandai ir īpašas kompetences digitālajā pieejā cilvēkiem. Pašlaik un arī nākotnē tieši šīs zināšanas būs galvenā atšķirība starp konkurentiem."

bottom of page