top of page

Kristofs Blaus

Latviešu uzņēmējs un sabiedrības aktīvists

Veidoju un vadu uzņēmumus 16 gadus. Lai neko neiekavētu, sāku uzreiz 19 gadu vecumā un priecājos, ka līdz šodienai, kopā ar neticamiem partneriem un draugiem, izdevies izveidot vairākus veiksmīgus projektus, kas dod lielu ieguldījumu Latvijas ekonomikā, demokrātijā un drošībā.

_X7A5185_edited_edited_edited.png
  • Writer's pictureSailing

Pārburājot Atlantijas okeānu: trīs atziņas

Burājot pāri Atlantijas okeānam, apkopoju trīs atziņas vai ieteikumus burātājiem. No personīgās pieredzes astoņu gadu laikā esmu piefiksējis desmitiem punktus, ko pats ņemu vērā katrā jaunā burāšanas braucienā, un izrunāju ar katru komandu pirms došanās jūrā. Situācijas ir piedzīvotas jocīgas un zinu, kā man pa gadiem ir mainījusies riska apetīte – tā vienkārši ir pazudusi un ar katru jaunu situāciju (kādas notiek regulāri) nostiprinās apziņa, ko labāk lasīt mazā prinča balsī "mums to nevajag". Tātad, te būs 3 svarīgi temati, kurus pārrunāt ar komandu vēl krastā, pirms pirmās galu atdošanas.

Kristofs Blaus sailing accross the atlantic ocean in 2019
burājot pāri atlantijas okeānam 2019. gada novembrī

Jebkurš kļūdās

Jebkurš, pat vislabākais kapteinis vai stūrmanis vai komandas biedrs agrāk vai vēlāk kļūdās. Varbūt stūrēšanas kļūda, varbūt enkurošanās kļūda - rezultātā izceļās kaut kāda bīstamība vai neērtība. Visas šādas situācijas ir ļoti risināmas – novēršot sadursmi ar fenderi, atstumjoties, pievelkot ciešāk kādu tauvu, pieturoties pie blakus laivas, pasaucot palīdzību pa rāciju vai ar rokām, atlaižot kādu buras šoti utt. Bet visos gadījumos risinājums prasa to, lai komanda patstāvīgi saskata problēmas un rīkojas, nevis uzskata sevi par pasažieriem un noskatās. Atslēga domāšanā ir, ka ar kļūdu jātiek galā visai komandai, nevis jāatstāj tā kapteiņa vai stūrmaņa ziņā. Komandai ir jābūt mentālā nomodā un jāuztver vismaz nedaudz kā sports, bet katrā ziņā – noteikti ne kā tūrisms un pašiem sevi jāredz kā komandu, nevis pasažierus.


Visa burāšana ir ekstremālā burāšana

Jebkura situācija var eskalēties pilnīgi negaidīti. Mierīgā laikā var draugs svinīgi pārkrist pār bortu. Atejot no piestātnes, gals uzmet ķiņķi, ieķerās aiz klampas krastā un mierīgas atiešanas vietā Tu jau vari domāt par zvanu apdrošinātājam. Vispār šādiem gadījumiem varētu atsevišķu super garu rakstu veltīt. Lūk, ir svarīgi, lai komanda, nevis tikai kapteinis vai stūrmanis uztver burāšanu kā ekstremālu un vienmēr paliek mentālā nomodā, aktīvi seko visam notiekošajam līdzi un galvā spēlē scenārijus, kas varētu noiet greizi un ko tieši es darītu katrā scenārijā. Ja tāds gars valda uz klāja, tad 99% viss ir ļoti relaksēti, ar situācijām komanda tiek galā ātrāk nekā tās rodās, turklāt neizlaižot no rokas auksta šampanieša glāzi, kamēr citas komanda krastā pēc zolīdas bļaustīšanās pienākšanas laikā, noskatās jūsu tauvošanos un domā – "kā gan viņiem viss uz klāja mierīgi… laikam paveicās"


Neatļauj vairāk kā 1 problēmu

Esam vienojušies, ka visi kļūdās un, ka lai arī cik Tu būtu labs kapteinis vai burātājs vai stūrmanis vai klāja bārmenis, būs ekstremālas situācijas un būs kļūdas. Lūk, zelta likums ir - neatļauj vairāk kā 1 problēmu. Ar 1 problēmu komanda (atceries, nevis 1 kapteinis) tiks galā. Svarīgi, lai šai problēmai nepievienojas vēl kāda. Šo izrunājiet pirms došanās jūrā, lai katrs zina, ka tikko rodās 1 problēma, tā visa komanda ir atbildīga izdarīt absolūto maksimumu, lai nerastos neviena papildus problēma, kamēr šī pirmā nav atrisināta. Piemēram, jums jūrā nomirst motors un paliekat tikai ar burām. Tas nozīmē – enkurs nestrādā, elektrība neražojas, gaita atkarīga tikai no vēja. Ko darīt? Labot motoru? To pēc tam, bet pirmais ir – nekavējoties uzvelciet visi glābšanas vestes, nolieciet telefonus un taupiet baterijas, jo nav jau zināms, kad un vai tiksiet pie elektrības un krastā. Pat, ja laiks ir mierīgs. Jo, ja, nedod Dievs, kāds pārkritīs tagad pāri bortam (ar vai bez grotbomja palīdzības), ar burām izvilkt cilvēku ir tuvu nereāli. Tas prasīs daudzus mēģinājumus un vismaz 3 cilvēkus, lai iekritušo izceltu. Bez vestes, jūs šo komandas biedru vienkārši zaudēsiet, krastā būs izmeklēšana, kapteinim vai kādam citam no komandas paveiksies, ja nebūs cietums utt. Ja "nolūzīs" vējš, tad nav zināms, cik ilgi sēdēsiet jūrā un gaidīsiet vai nu palīdzību vai vēju un, cerams, nesagaidīsiet vētru. Jā, tiešām, pavisam nopietni – ja gadās kaut vai 1 problēma, dariet visu, lai nepieļautu, ka paralēli pievienojas vēl 1 problēma.


Tagad nebūs kaut kāds "nu, lai tad jums 7 pēdas zem ķīļa" un tamlīdzīgi. Vajag normāli iestresot krastā, pasvīst, patrīcēt, iepakot līdzi 3 GPS ierīces. Jo vairāk krastā nervozēsi un plānosi, jo mierīgāk viss būs jūrā. Bet tāpat, mierīgi nekas nebūs.

bottom of page